Кристиян от Русе – хлапето, което разкрива схеми

0

Кристиян Юлзари е на 17 години и е от Русе. Учи в английската гимназия „Гео Милев“. Въпреки младата възраст името му нашумя и то не с какво да е, а с журналистическо разследване, разпалило истински скандал.

Ученикът е автор на разследването срещу спортното министерство, което показва как са раздавани милиони левове на свързани помежду си неправителствени организации. Вследствие на разкритията правителството влезе в конфликт с председателя на ММА федерацията Станислав Недков-Стъки, а пък той нахлу в министерството с група спортисти, за да търси извинение.

Кристиян започва разследването си по сигнал от неправителствена организация в София. Десетокласникът от Русе разказва, че продължава да рови и очаква промяна в положителна посока с непрозрачното раздаване на милиони левове, а не само скандали.

„Това, което установихме е, че парите през тази година са получени от четири НПО-та. И четирите са съмнителни, нямат нито уеб сайтове, нито имат публична информация за досегашна дейност, камо ли дали работят активно с млади хора и имат опит по деликатни теми, каквато е превенцията на зависимостите“, казва Кристиян.

Проверката му установява, че милионите, които се дават по програмата с цел да се правят кампании за превенция на зависимостите, отиват по съмнителен начин към НПО-та, чиято дейност е трудно проследима.  Масовата практика е оценката на проектните предложения да се извършва от външни експерти. В министерството на младежта и спорта обаче това е направено от вътрешни експерти.

Стъки нахлу с ММА-бойци в спортното министерство

„Подадохме няколко заявления по Закона за достъп до обществена информация за да разберем какви са мотивите на комисията да одобри точно тези организации, както и кои са членовете на комисията, която е оценила проектните предложения. Те ни казаха, че няма да предоставят информацията, която бяхме искали, защото е обект на авторско право.

Младият разследващ е получил подкрепа от редакторката на платформата sCOOL Media в която е публикувано разследването му. Тя го определя като изключително талантлив журналист.

„Очаквах отзвук, да защото рядко… може би никога до сега не се е появявал такъв текст на 17-годишен човек. Чак такъв, може би – не. Защото този текст се завъртя и буквално е навсякъде“, казва Мария Черешева – зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти-България и редактор в sCOOL Media

След като фактите вече са известни, Кристиян не харесва посоката, в която пое скандалът.

„Това, което не ми харесва обаче е, че целият фокус на програмата беше насочен към Станислав Недков – Стъки и неговата федерация по ММА. Да, той е политическо лице и може би в контекста на предизборната кампания е интересен за аудиторията, но ако погледнем широката картина тази година ги е получил той, но догодина ще ги получи друга организация, която също е обвързана с политическата власт“, казва той.