КС образува дело за статута на служебния кабинет

0

Конституционният съд образува конституционно дело по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ 129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г., в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков, се посочва в съобщение на съда.

Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

ГЕРБ атакува в КС указа на президента за служебното правителство

По-рано днес заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и депутатите Радомир Чолаков и Ана Александрова внесоха в съда документите, с които атакуват указа на президента.

Искаме да се уставни ясно имал ли е двойно гражданство към момента на назначаването служебният икономически министър Кирилов Петков, заяви Митов и допълни, че с една молба пред нотариус не може да се прави отказ от гражданство. Според Митов е нужен акт на съответното правителство.

Преди началото следобед на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента, Кирил Петков заяви пред журналисти, че като български гражданин е направил всички необходими административни стъпки, преди да стане министър, за да се откаже от чуждото си гражданство. Според него не може административни актове на трети страни да предопределят участието на българи в управлението на България.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа