Издателят на „Труд“ дължи 150 хил. лв. наем на министерството на културата

0

Близо 150 хил. лв. наем дължи издателят на в. „Труд“ на министерството на културата. Това твърдят от ведомството, откъдето вече обявиха, че ще поискат медията да се изнесе от помещенията в близост до музея на социалистическото изкуство в София. Скандалът тръгна, след като главният редактор на вестника Петьо Блъсков обяви, че държавата се опитва да смачка медия, критична към служебния кабинет. Същата е позицията и на ГЕРБ, които настояха президентът Румен Радев да излезе с позиция относно действията на назначения от него министър на културата проф. Велислав Минеков.

ГЕРБ търси сметка от Радев защо е прекратен наемът на редакцията на „Труд“

Сега от ведомството обявиха, че никога не са имали договор с вестника. Той бил сключен с фирмата „Южен Кръст“ ЕООД, собственост на сина на Блъсков – Петьо Блъсков-младши. В него не била записана възможност за преотдаване на площите, т.е. за нуждите на „Труд“.

Според министерството от 2016 г. фирмата на Блъсков-младши е некоректен платец. През 2018 г. тогавашният министър Боил Банов не подписал покана за доброволно изпълнение, въпреки че финансовият отдел настоявал. Сега Банов отказва да коментира казуса.

„През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата. Към днешна дата фирма „Южен кръст 2001″ ЕООД дължи на Министерство на културата общо 149 450.59 лв за наеми и консумативи“, твърдят от министерството на културата.