КС отклони искането за референдум за лева

0

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става ясно от решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

В заседанието участваха дванадесет конституционни съдии. Решението е прието с единодушие в частта от диспозитива, с която искането се отклонява.

В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов.

Докато конституционните съдии заседаваха, от „Възраждане“ проведоха протест пред институцията, като струпаха животински изпражнения и бали сено, палиха димки, изгориха чучело на конституционен съдия.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви пред протестиращите, че „Конституционният съд днес ще извърши престъпление“ и допълни, че „тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна“.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук