Кунчев е готов да си даде оставката, ако за 15 минути не ви ваксинират

0
Ангел Кунчев, Снимка: БГНЕС

Ваксинирането срещу коронавирус в България е добре организирано и няма друга страна в Европа, която да предлага всички препарати достъпно. Това заяви пред БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В същото време обаче той призна, че процесът върви бавно и страната има възможности да ваксинира много повече хора ежедневно.

„Ако искате можем да направим експеримент някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате, „зелени коридори“, общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно“, каза той.

Сovid 19: 100 нови случая, едва 0,7% положителни проби

Към момента у нас се имунизират по 20-25 хил. души дневно и това не е достатъчно. Изцяло ваксинираните са над 680 хил. Според Кунчев трябва да бъде постигнато покритие от 70-75% от населението, за да се сметне, че България е готова да посрещне евентуална нова вълна през есента и зимата.

През летните месеци ситуацията у нас ще бъде спокойна, прогнозира здравният инспектор. Проблемите с коронавируса обаче далеч не са приключили. Той подчерта, че в момента в Азия най-разпространеният вариант е индийският, а в Индия се регистрират по 100 хил. случая всеки ден.

„Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е неприемлив. Вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация“, заяви Кунчев.