Проф. Витанов: Отивайте спокойно на море!

0

В момента в страната рискът от COVID-19 е поносим. По морето е много нисък, тъй че, който може и иска, да отива да почива на българското море.

Това написа в профила си във ФБ математикът на НОЩ проф. Николай Витанов. Броят на активните случаи върви надолу и се очаква да продължи да върви така към 12 500. Проф. Витанов публикува и карта на риска от заразяване по области, в която цялата страна е в зелено – т.е. „поносим риск“ от заразяване. Такава карта не се беше появявала от около година.

Здравната система се разтоварва, положението в София – град и в другите големи градове е добро, медицинска помощ ще има за всеки нуждаещ се без проблеми. „Ваксини също има, но както казах през януари (когато нямаше): Ще дойде време да има ваксини и да няма кой да се ваксинира. Е, дойде това време. Не е добре, че ваксинацията върви бавно.

Което е добре, че новите варианти на вируса ни заобикалят засега. Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности, както вече писах, ще си изкараме спокойно почивните дни в края на седмицата. Наближаваме точката на шарана – едната карта стана вече зелена, ще стигнем, когато и другата стане зелена. Тогава пак ще кажа: Дръжте шарана. Но тоя път наистина го дръжте, защото видяхте, че не е шега работата“, пише още проф. Витанов.