Купуваме 1 милион теста, ще се проверяваме масово през май

0

Страната ни закупува 1 милион теста за COVID-19, съобщи премиерът Бойко Борисов.

От тях 600 000 ще бъдат от тези, които дават най-достоверен резултат, а останалите 400 000 ще бъдат от т. нар. бързи тестове. Така, по думите на Борисов, ще сме готови за масово тестване на населението, което на този етап от разпространението на заболяването все още не е необходимо. По-масово тестване може да има през май, а засега щабът ще се ограничи до т.нар. представителна извадка, която да даде възможност да се прогнозира развитието на епидемията.

Освен това България е договорила и доставката на 1 млн. защитни маски за лица, както и допълнителни респиратори, които да помагат на пациентите в най-тежко състояние. Премиерът обяви още, че ЕС в спешен порядък ще сертифицира защитни облекла, чието производство вече стартира у нас.

Нещо повече, в разговор тази сутрин с канцлера на Австрия Себастиан Курц Борисов е заявил, че България може да подпомогне Австрия в осигуряването на защитни облекла след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки. Другото условие било, австрийците да осигурят материалите за облеклата, които отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили