Курс за непрофесионални диджеи в Русе

0

Курс за непрофесионални диджеи за ученици на възраст от 8 до 12 клас организира Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.

Курсът има за цел да въведе начинаещите любители (момчета и момичета) в света на професионалния микс. Курсистите ще се запознаят с най-лесните начини за смесване на песни и инструментали и съпровождащите ги ефекти при изготвянето на финалния микс.

Освен чисто практически, ще се запознаят информативно с научната страна на звука – понятие за честота, амплитуда, продължителност, темпо, тоналност и др., което ще спомогне за по-правилно и качествено възпроизвеждане на крайния продукт. Ще се запознаят и  с термините при изготвяне на микс – Cue, Master, Loop, Fader, Pan, Cut, Cross, и пр.

Всичко това ще е подкрепено с практически задачи чрез налична техника в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Курсът е за начинаещи, няма претенции за професионална подготовка за работа. Той е с информационен характер, но ще е полезен при евентуално бъдещо желание за реализация. Продължителност на курса – 3 месеца, като занятията ще се провеждат на територията на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в извънучебно време.

 

ЕТАПИ НА ОБУЧЕНИЕ:

 

I-ви етап: 

Теоретична основа: Запознаване с понятията звук, амплитуда, сила, темпо, тоналност. Кратка история на DJ-движението. Стилове музика. Приложение на DJ принципите за смесване на звук в други изкуства и професии – кино, радио, телевизия, звукозаписни студиа, изготвяне на музика за танцовите форми. (Видеопрезентация.)

Практическа основа: запознаване с Първичен миксиращ пулт, входове за сигнал, изходи на сигнал, потенциометри и фейдъри.

 

II-ри етап:

Теоретична част: Запознаване с характеристиките на звука, темпо, такт, тоналност.

Практическа част: запознаване с водещи световни DJ Software (за PC или Mobile -устройства). Преглед на DJ миксер и аналогията му с DJ software.

 

III-ти етап:

Теоретична част: Какво е микс, ремикс, DJ set? Начини на смесване на песни и инструментали – хармоничен микс, темпови микс. Използване на версии на смесваните песни – радио версия, клубна версия, extended версия. Сайтове за DJ-и. Ефекти при смесване. (Loop, Echo-out, Filter и пр.)

Практическа част: Изготвяне на първи DJ set от 3 песни. Подбор на музика, анализ на музиката (темпо и тоналност), Подредба на песните в общия DJ set. Избор на начин на микс – храмоничен, темпови, за време.

 

IV-ти етап: 

Теоретична част: Части на художественото произведение. Аналогии с изграждането на DJ set. Темпова градация, емоционална градация, светлинна градация.

Практическа част: Изграждане на микс от 6 песни.

Подбор на музика, анализ на музика, избор на начин на микс, подредба, реализация.

 

V-ти етап: DJ-водещ (MC).

Теоретична и практическа част: Работа със собствения глас. Запознаване с понятията атака на гласа, сила на гласа, тембър на гласа. Работа с микрофон. Видове микрофони (студийни, за аудитория, за живо пеене или говор; жични, безжични, аудио системи). Поведение пред публика. Сценични правила. Изграждане на цялостно представяне пред публика на база частите на художественото произведение.

 

VI-ти етап: DJ-ремикс.

Практическа част: Начин за създаване на собствена DJ-версия на популярна песен/мелодия. Software за компютърно създаване на собствена версия на популярна песен. Необходима техника.

 

 

ИЗИСКВАНИЯ:

 

Начало на курса: 25 февруари 2023 г.

Възраст на курсистите: от 14-15 до 18-19 години (8-12 клас)

Продължителност на курса: Три месеца

Занятията се провеждат по 1 бр. на седмица (1 календарен час), всяка събота след обяд, като часът ще се определи след началото на курса.

Място: Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, ул. „Дондуков-Корсаков“ 1

Ръководител на курса: Венцислав Неделчев

Цена: 80 (осемдесет) лв. на месец на човек. Таксата се заплаща предварително на касата на библиотеката.

Записване и лице за контакт: Ирена Русанова, имейл: art@libruse.bg, тел.: 0878 574 924

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук