Започна ремонта на моста на Колю Фичето край Бяла

0

Започнаха дейностите по консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето край град Бяла, съобщи кметът на града Димитър Славов.

Общата стойност на европроекта е 9,5 млн. лева, като той се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година.

„Това е емблемата на Бяла. Това е най-известният ни обект. Радваме се, че въпреки проблемите, успяхме да поставим началото на реалните дейности по проекта. Това ще доведе до още по-добро развитие на туризма и до повече посетители. От друга страна това е добре и за местния бизнес. От географска гледна точка община Бяла заема стратегическо място. Тя е важен комуникационен и транспортен център на границата на три области – Русе, Търговище и Велико Търново. Дейностите по проекта трябва да приключат през март идната година“, каза Славов.

Мостът на Колю Фичето е символ на град Бяла. Съоръжението е изградено преди повече от 150 години от майстор Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 година. Построен е по заповед на Мидхат паша.

Мостът е с дължина 276 метра и е широк девет метра. Неговите 14 свода с отвор 12 метра са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста са унищожени. През 1922-1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.

Обектът е паметник на културата от национално значение.

Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на съоръжението са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните. Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече.

Освен ремонт на моста по проекта се предвижда изграждане на двуетажна сграда и подобряване на прилежащата инфраструктура и достъпа до съоръжението.

Двуетажната сграда ще бъде с модерен архитектурен дизайн. В нея ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, интерактивно преживяване „Машина на времето“, магазин за сувенири, оборудване за 3D-мапинг шоу.

Славов обясни, че музеят ще представя историята на Беленския край, но по интересен интерактивен и атрактивен начин. Чрез „Машината на времето“ посетителите ще се върнат години назад, за да проследят началото на строежа на моста.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук