Лекари от Русе ще се обучават в традиционна монголска медицина

0
247
Лекари от Русе ще се обучават в традиционна монголска медицина

Лекари от Русе ще се обучават в традиционна монголска медицина. Това стана ясно при откриването на Почетното консулство на Монголия в Русе.

Лекар физиотерапевт от УМБАЛ „Медика Русе“ и още 1 лекар физиотерапевт от Балнеокомплекс „Медика-Наречен“ заминават на 28 октомври тази година в Монголския традиционен университет в Улан Батор, за да се обучават на традиционна монголска медицина. Курсът ще продължи една година, като лечебни заведения „Медика“ ще приемат също двама специалисти от Монголия. Инициативата се осъществява и благодарение на сключената спогодба между лечебни заведения „Медика“ и Монголския традиционен университет.

Консулството ще се помещава на ул. „Пирот“ №13, почетен консул ще бъде д-р Камен Милков. Сред основните направления на взаимен интерес ще бъдат внедряването на българския опит в селското стопанство и зеленчукопроизводството, експорта от монголска страна на вълна, кашмир и кожи, както и обменът на студенти между България и Монголия.

От 30 години насам между двете държави не е имало изградени подобен тип отношения, подчерта при откриването областният управител Галин Григоров. Той допълни, че в основата на дейността ще бъде засилване на търговските отношения и културния обмен между област Русе и провинция Баянхонгор.

В самото начало на церемонията с едноминутно мълчание беше почетена паметта на убитата в Русе журналистка от ТВН Виктория Маринова.