Гурджа взе най-малко осем жертви в Хималаите

0
296
Гурджа

Най-малко осем алпинисти загинаха в Хималаите при опит да изкачат връх Гурджа – един от най-опасните върхове в света, съобщават световните агенции.

Сред загиналите е и Ким Чан-хо, смятан за един от най-бързите алпинисти в света. За 10 години той е изкачил без да използва допълнителен кислород 14 от най-високите върхове в света, включително Еверест.

Трагедията станала в Западен Непал, на един ден път от най-близкото селище и на по-малко от 4 хиляди метра от върха. Алпинистите изчаквали подобряване на времето, когато снежна буря връхлетяла лагера им. 24 часа след последната връзка с тях започнала спасителната операция. От хеликоптер са били забелязани осем тела, но лошото време не позволява транспортирането им по въздух. Към разрушения лагер потегли полицейски екип, но придвижването им по склоновете е много трудно.

Гурджа, известен още като Гурия Химал, е един от най-трудните върхове в света. Издига се на 7 183 метра. Покоряван е едва от около 30 души. Последното успешно изкачване било през 1996-а година.