Лекари от УМБАЛ спасиха живота на 49-годишна жена чрез нов метод

0

Екип от лекари от Университетската болница „Канев“ в Русе спасиха живота на 49-годишна жена с манипулация, която се извършва за първи път в лечебното заведение и в града. Това съобщи началникът на кардиологичното отделение към УМБАЛ „Канев“ д-р Пенка Каменова.

Жената била приета на 11 юни т.г. в болницата в много тежко състояние – с припадък и с белодробна тромбоемболия. В началото избрали консервативно лечение – с медикамент. Имало подобрение, но само за няколко дни. Последвал рецидив, жената изпаднала в шоково състояние, имало реална опасност за живота й.

След консултация със специалисти от София стигнали до извода, че единственото решение било на пациентката да се постави „кава филтър“ – устройство, което спира разпространението на тромбите от долните крайници към сърцето и белия дроб. Такава манипулация в Русе до момента не е била правена.

В екипа, който се нагърбил с отговорната задача били инвазивният кардиолог д-р Иво Белколев, съдовият хирург д-р Стоян Генадиев, както и анестезиологът д-р Владин Петров. Интервенцията приключила успешно и днес пациентката е била изписана от болницата.