Летище Русе с възможност да получи статут на международно

0

Летище Русе отговаря на изискванията да обслужва международни полети от авиацията с общо предназначение.

Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова.

„Някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако отговарят на изискванията на нормативната уредба и се снабдят с подходящо оборудване, ще имат възможност да обслужват международни полети от авиацията с общо предназначение. Към момента готовност за това са обявили обектите в Русе, Лесново, Приморско, Балчик, Казанлък и София-Запад“, каза Велинова.

Тя допълни, че вече са готови критериите за квалифициране на летищни площадки в международни летища. По думите ѝ, допълненията в Наредба №20, с които се определят изискванията за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на „международни летища за обслужване на авиация с общо предназначение“ са готови. Съгласувателните процедури са проведени и наредбата ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

Заместник-министърът допълни, че останалите малки летища, които в момента са летателни площадки, ще могат да се класифицират като „летища за обслужване на полети, различни от търговски въздушен превоз, с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг срещу заплащане или без заплащане, както и за технологични нужди на собственика без заплащане“. За тази група най-малки летища, на които няма да се извършват международни полети, се предвижда облекчен регистрационен режим.

От Община Русе уточниха, че не са кандидатствали за подобен статут и че към момента интересите на общината са концентрирани изцяло върху възобновяването на вътрешните полети Русе-София, за които има заявен инвеститорски интерес. Международните полети са една по-далечна перспектива, заяви зам.-кметът Златомира Стефанова.