Локомотив от Втората световна война потегля от пристанище „Изток“ към София

0
483
Локомотивът – ветеран

След продължила близо 3 часа операция 100-тонния локомотив от Втората Световна война, който пристигна по река Дунав от Виена в Русе беше свален от кораба „Джъмбо” 3 и поставен върху железопътните релси на пристанище „Изток“. От там, теглен от друг локомотив, ветеранът ще бъде изтеглен до София, където ще му бъде направен основен ремонт.

Дългата 24 метра машина беше вдигната от „Джъмбо“ с помощта на плаващия кран „Титан” з единствения кран по българското поречие на Дунав, който е в състояние да вдига подобни товари. Специални средства са донесени специално от Австрия, с които разтоварването да е безопасно.

Локомотивът- ветеран, който през Втората световна война е превозвал войници и муниции, ще бъде изтеглен до София от друг локомотив. Машината е произведена през 1941 г. в Пилзен и се смята за една от най-мощните, които се движат с пара. Български специалисти ще му вдъхнат нов живот, за да може след девет месеца машината отново да е в изправност. След ремонта той ще бъде използван като туристическа атракция в състава на ретровлакове.