“Луд Гидия” дава старт на “Сцена край реката“ в Русе

0

Богата програма със събития от разнообразни жанрове очаква русенската публика и гостите на града през горещите месеци от лятото на 2022 година на сцената на Летния театър в парка на Военния клуб, който ще бъде домакин на фестивала „Сцена край реката“.

Официалното откриване ще бъде на 17 юни, петък, от 20.30 часа, с мащабната продукция на “Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев – една от най – ярките творби на българската оперна класика.

Идеята на Русенската опера, която се възражда след няколкогодишно прекъсване, е както през март има музикални дни, така и през лятото русенци да се насладят на класически оперни произведения и разнообразни концерти.

От 17 юни до 5 август на напълно реновираната сцена на Летния театър в парка на Военния клуб в Русе, публиката ще има възможност да гледа най-доброто от света не само на класическото изкуство, но и на рок музиката.

В петъчната вечер на 17 юни операта на Парашкев Хаджиев „Луд гидия“ отново ще вплете в шарена черга от ритми и мелодии гласовете на певците и оркестъра, за да предаде на публиката своето категорично послание. Най-силното внушение, което композиторът оставя като завещание, изречено със средствата на майсторското слово и музиката е посветено на главния герой на творбата – лудия гидия – гусларя Илия. Това са стиховете на Пенчо Славейков, „облечени“ в музика, които и днес действат като заклинание: „Осъдиш ли певец, ще сториш грях…“. В контекста на нашето съвремие тези магически думи означават само едно: „Не убивайте изкуството!“

Режисьор на постановката е доайенът на оперната сцена проф. Павел Герджиков. Любимецът на публиката маестро Димитър Косев е диригент на спектакъла. Сценографията е на изтъкнатия български художник Иван Токаджиев, а хормайстор е всеотдайната Стелияна Димитрова – Хернани. Солистът на Русенска опера Петър Костов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното Даниела Караиванова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а Александър Баранов ще изпълни ролята на стария кадия. Като Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще видим баритона Александър Крунев, а чорбаджи Радан ще бъде басът Стоян Стоянджов. Като Раданица пък, ще се насладим на мацосопраното Андреана Николова, а басът Момчил Миланов ще изпълни ролята на Отец Матей. Един от основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова. “Луд Гидия” на сцената на Летния театър при Военен клуб в Русе ще бъде представена със специалното участие на ансамбъл „Кукери“.

Билети можете да си купите от каса Опера и на www.ruseopera.com

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук