“Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

0

Две кампании за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци започват днес, съобщават от полицията.

Акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” ще продължи до 31 август, а „Безопасно лято“ – до 14 септември. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства /велосипеди и тротинетки/ по тротоари или пешеходни пътеки.

Правилното използване на обезопасителните системи с цел ограничаване на нарушенията, в т.ч. и на случаите, при които предпазните колани са закопчани, пресичането на пешеходците на определените за това места; спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи/заминаващи на/от училище.

Ще се следи за недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки. При установени нарушения ще се взима отношение на място по Закона за движение по пътищата.

В обучителни форми с деца и ученици също ще се акцентира върху конкретни препоръки за безопасно поведение на децата като участници в движението по пътищата, свързани с игра на безопасни места; управление на велосипед и други видове пътни превозни средства (ППС) – индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и др., в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) съобразно възрастта на водача, правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС; разясняване на административно- наказателната и наказателна отговорност при управление на МПС от неправоспособни подрастващи.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук