Луната скрива Слънцето, къде да наблюдаваме небесния спектакъл?

0

Единственото за тази година пълно слънчево затъмнение ще бъде днес, 14 декември, съобщават информационните агенции.

Небесният спектакъл ще започне в 15:33 часа и ще завърши в 20:53 часа българско време, като максималната му фаза ще продължи 2 минути и 10 секунди. Видимият диаметър на Луната ще бъде с 1,0254 пъти по-голям от видимия диаметър на слънчевия диск, поради тази причина Луната напълно ще закрие Слънцето. Според изчисленията, това ще стане в 18:13 часа българско време Тясната пътека, в която ще се вижда като пълно затъмнение, ще премине от Сааведра, Чили, до Салина дел Ехе, Аржентина

Въпреки това, благодарение на съвременните технологии любителите на природните явления ще могат в реално време да наблюдават затъмнението.

НАСА ще излъчва затъмнението от камери в Чили, като предаването ще започне в 16:40 българско време.

Онлайн обсерваторията Slooh също ще излъчва на живо слънчевото затъмнение, като слънчевият спектакъл ще започне в 16:40 българско време и ще бъде излъчено на страницата на групата Slooh във Facebook. Предаването ще приключи в 19:45 българско време.

Благодарение на партньорството си с Института по астрофизика на Папският католически университет (Pontificia Universidad Catolica) в Чили, онлайн обсерваторията Slooh ще сподели изгледи от вулкана Виларика, един от най-активните вулкани в Чили. Но този път активността ще идва отгоре, с разказ от множество астрономи и преследвачи на затъмнения.

Порталът Time and Date също ще излъчва изгледи от затъмнението по време на събитието на техния уебсайт, започвайки от 16:40 българско време.