Лятото си отива, идва есента

0
278
лятото си отива, идва есента

Температурите падат, листата на дърветата сменят цвета си – всички признаци, че лятото си отива и идва есента. Това ще стане днес, в 10 часа и 50 минути астрономическата есен официално ще настъпи в България.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Началото на астрономическата есен започва в момента, в който центъра на слънчевият диск пресича низходящо проекцията на земния екватор или се намира в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. В Северното полукълбо астрономическата есен идва на 22 или 23-ти септември. Това е и денят на есенното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

23 септември е първият есенен ден. През тази година, поне в началото,  „златният” сезон ще бъде топъл от миналогодишния, прогнозират метеоролозите.