Лятото вече е тук!

0
39
Чудесен „отпускарски“ юли

Преди секунди, точно в 13:07 ч., настъпи астрономическото лято, един от най-обичаните годишни сезони.

Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропични окръжности. Тази година при нас този момент настъпи в 13 часа и 7 минути на 21 юни.

В северното полукълбо днес ще бъде най-дългият ден през тази година, а в южното полукълбо ще бъде най-дългата нощ. Продължителността на деня в България днес ще бъде 15 ч. и 32 мин.

Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират.

Лятото у нас започва с по-високи от нормалните за сезона температури – между 29 и 34 градуса. През целия ден днес ще бъде предимно слънчево и топло, а до края на седмицата се очаква температурите още да се повишат и ще бъдат около и над 30 градуса.

В петък и събота обаче, под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало в северозападната половина от страната, а през втория ден в източните и южните райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони, по преминаващия фронт, валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки.

Лятното слънцестоене продължава до 25 юни, когато изгревът започва да настъпва с минута по-късно от предишния ден, но залезът е по същото време.

От векове в Деня на лятното слънцестоене хиляди хора се събират в района на 5000-годишните мегалити край Стоунхендж, за да отпразнуват най-дългия ден на годината. Мнозина са убедени, че действат магически сили, които влияят върху човешките възможности.