Любопитно: Близо 400-килограмова моруна е най-голямата риба, уловена в Дунав

0
снимка: Ирена Данаилова, личен архив

Близо 400-килограмова моруна е най-голямата риба, уловена в Дунав, съобщава БТА.

Снимка на чудовището има в експозицията за развитието на риболова във видинския музей „Кръстата казарма“. Тя е от 1943 г., на нея се вижда как рибарят Иван Николов от видинското село Връв хваща най-голямата и досега улавяна в река Дунав моруна. Теглото й е 393 кг, а дължината – 480 сантиметра. Оригиналът на снимката се пази от десетки години от наследниците на попа от село Връв Спас Удрев, като спомен за това чудо. Той благословил улова и се снимал с рибарите за спомен.

Това, което разказват и старите жители на дунавското село Връв, се е случило преди близо 80 години. Тогава селяните обработвали грижливо земята си, хранели от нея семействата си. През останалото време ловели риба в Дунава. И понеже знаели “пътя” на есетровите риби, често се радвали на богат улов, разказва етнографът в единствения по рода си в България Музей за дунавски риболов в Тутракан д-р Сашка Безеранова.

И до ден днешен такава риба в Дунава повече не е улавяна. В началото на 90-те години на миналия век рибари уловиха край Мартен моруна с тегло 240 кг.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук