Магистралата Русе – В. Търново остава за догодина?

0

Вместо през септември тази година, изграждането на магистралата Русе – Велико Търново най-вероятно ще започне през пролетта на 2024 г.

Това става ясно от отговора на регионалния министър Иван Шишков на въпрос на депутата Мартин Димитров (ПП – ДБ), публикуван на сайта на Народното събрание. В него министър Шишков посочва, че първите 76 километра от магистрала Русе – Велико Търново ще започнат да се строят след март месец 2024 г. Тогава ще приключи проектирането на обходния път на гр. Бяла, чиято дължина е малко над 35 км. През май месец догодина пък ще бъде готов проектът и за 40-километровия участък между Русе и Бяла. Преди това обаче ресорното ведомство ще трябва да осигури средства за строежа на обекта, тъй като осигуреното финансиране по европейската програма „Транспортна свързаност“ няма да е достатъчно.

Тази информация обаче противоречи с изказване на министъра от края на април, когато той съобщи, че строежът на магистралата може да започне още през септември месец тази година.

От отговора на министъра става ясно още, че в най-оптимистичния вариант въпросните 76 километра могат да бъдат завършени през 2030 г., тъй като строежът им ще продължи над 5 години и 8 месеца.

През 2022 г. АПИ избра за изпълнители два различни консорциума, начело със строителните фирми „Автомагистрали – Черно море“ и „Грома Холд“, които да строят първите 76 км от магистрала. Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително надхвърлят тази стойност. Двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, но инженеринга на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв. Така километър от магистралата ще струва над 20 млн. лв.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук