„Майкрософт“ предупреждава за опасност от зловреден софтуер

0
„Майкрософт“

Компанията „Майкрософт“ предупреди за бъг, който е „много вероятно“ да бъде използван от зловреден софтуер, съобщава „Уолстрийт Джърнал“. Става въпрос за компютърна грешка, по чието отстраняване в момента се работи, но която може да се използва от кибероръжие, подобно на вируса WannaCry, разпространил се по света преди две години.

Този бъг засяга Windows 7 и Windows Server 2008, както и Windows 2003 и Windows XP – по-старите версии на Windows, при които „Майкрософт“ обикновено не отстранява вече дефекти. Но в знак на повишената опасност от бъга, „Майкрософт“ включи и XP и Windows 2003.

Потребителите на Windows 10 и Windows 8 не са засегнати от бъга, съобщават от „Майкрософт“.

„Майкрософт“ заяви, че досега няма данни някой да се е възползвал от дефекта, който засяга по-старите версии на неговата операционна система Windows, но смята, че е „много вероятно“ недостатъкът в системата да бъде използван от злонамерен софтуер, набрал популярност в публичното пространство.

Вирусът WannaCry се появи през 2017 г. и се разпространи бързо, като зарази повече от 200 000 системи в световен мащаб със софтуер, направил компютърните системи неизползваеми и изисквал дигитален откуп. Той засегна системите на Националната здравна служба на Англия, „Федех“ и „Нисан“.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили