Мария Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ, отиваме към предсрочни избори?

0

Все по-голяма става вероятността от предсрочни избори „2 в 1“ през юни, когато ще се проведат и изборите за Европейски парламент.

Това става ясно от изявлението на вицепремиера Мария Габриел, която трябваше в началото на март да поеме управлението на страната от настоящия премиер Николай Денков. Габриел бе категорична, че не приема документа и че той е опит за политическа търговия и влиза в противоречие с българската Конституция, както и на всички демократични и европейски ценности.

Според нея предложението на ПП-ДБ предполага държавата да бъде разделена между двете коалиции, а регулаторите, съдебната система, службите и контролните органи да бъдат поделени, което може да доведе до политическото им овладяване .

Текстовете ясно сочат, че по същество документът предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на конституцията, демокрацията и европейската практика. Всеки закон, свързан с избор на регулатори и контролни органи съдържа ясни правила и изисквания за съответната длъжност.

„Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, а тя за мен е основно ръководно начало на правовата държава и разпоредбите ѝ се спазват безусловно.

Намирам меморандума като ултиматум – с цел политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Правовата държава се ръководи от принципите на върховенство на закона“, каза Габриел.

По-рано негативна оценка на меморандума дадоха от двете подкрепящи управлението партии лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Пеевски от ДПС.

„Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство“, каза след това Кирил Петков от ПП-ДБ.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук