Математикът на щаба прогнозира 70% щит срещу COVID след 63 дни

0
Николай Витанов, Снимка: Фейсбук

В България може да има 70% щит срещу коронавируса след 63 дни. Това прогнозира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. В пост във фейсбук той посочва, че към момента третата вълна е овладяна и си заминава. Щитът срещу вируса е 38.3%. Ако темпът на ваксинация се запази, 70% от населението може да има защита след 63 дни.

„При това темпо. Не може да има оправдания за забавяне – ваксини вече – с лопата да ги ринеш. Докато по бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира“, пише Витанов.

Заразените с COVID-19 намаляват, над 1 милион са имунизираните

Той обаче подчертава една много сериозна опасност – индийският щам. Засега той не е установен у нас, но е на границите на България.

Кратки бележки за оперативната обстановка за България по отношение на COVID-19

Днес ще пиша малко повече. Имаме ново…

Posted by Nikolay Vitanov on Thursday, May 13, 2021

 

„Трябва много да се внимава. Индикаторите за смяна на тренда имат рекордно ниски стойности. Индийският щам не е допуснат в България. Засега“, подчертава Витанов.

Според него оперативният щаб се е справил с поставените му задачи, въпреки че нападките към него продължават.

„Писал съм и съм казвал – ако аз бях фактор в тая държава, тези хора нямаше да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които щях да им връча. Защото се справиха“, твърди той.