Правосъдното министерство започва проверки по сигналите на Илчовски

0
Янаки Стоилов, Снимка: БГНЕС

Правосъдното министерство ще извърши проверка по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства над арестанти, съобщи служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който за първи път участва на заседание на ВСС, където стана ясно, че освен тази ще бъдат назначени още няколко проверки по сигналите на зърнения бос.

Преди десетина дни Илчовски обяви, че му е бил показан клип със сексуални извращения срещу арестуван известен бизнесмен. Твърденията му бяха направени пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Бойко Борисов, оглавявана от Мая Манолова. Илчовски обясни, че видеото му било показано през 2017 г. и спомена бизнесмен от Карнобат, което насочи подозренията към арестувания алкохолен бос Миню Стайков. Самият Стайков отрече, а и неговият арест бе през 2018 г.

Изслушването на Илчовски се превърна в парламентарен цирк (видео)

„Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали, но обръщам внимание, че трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери. Защото това, че ще има валежи някъде на територията на страната по някакво време, няма да ни помогне да се справим с този проблем. Аз наистина искам да се внесе по-добър ред, но това изисква не всичко да бъде извършено от хората, които сигнализират, но все пак те да ни посочат какво точно да бъде проверено“, каза Стоилов.

Наред с това правосъдният министър поиска да бъде направен пълен анализ на работата на Спецправосъдието и едва тогава да се вземе решение за неговото бъдеще. Според него той трябва да обхване целия период – от създаването на спецсъда и прокуратурата до днес.

Времето, в което ще се извършват проверките, обаче, е твърде недостатъчно, за да има конкретни заключения, още по-малко действия, което на практика означава, че те ще зависят изцяло следващото избрано НС.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили