Математици прогнозират успех за Франция или Германия на Евро 2016

0
Евро 2016 четвъртфиналите

Това са изчислили математици от университета в Инсбрук. Те са създали статистически модел, който позволява да бъдат предсказани резултатите от Евро 2016 с определена вероятност.

За да предскажат победителите, учените са взели данни за вероятните резултати от мачовете от 19 букмейкъри и са ги използвали в сложен статистически модел, позволяващ да бъдат предвидени всички възможни мачове между отборите и печелещите ги.

Според този модел вероятността Франция да спечели първото място е 21,5 процента. Следва Германия с 20,1 процента. Защитаващият титлата отбор на Испания е на трето място с 13,7 процента вероятност за победа.

Моделът позволява също да бъде предсказано кои отбори ще играят заедно. Тъй като Франция и Германия са фаворити в своите групи, има голяма вероятност те да се срещнат на полуфинала. Победителят от мача ще играе с Испания на финала.

Вероятността Франция да играе с Испания на финала е 5,7 процента, а за Германия – 5,4 процента.

Статистическият модел доказа надеждността си при прогнозиране на резултатите на двете предишни Европейски първенства по футбол и на Световното първенство. Математиците обаче подчертават, че моделът им не може да предскаже резултатите от мачовете 100 процента. Той само оценява вероятността за победа на един или друг отбор.