„Медиана“: Навлизаме в нова политическа криза, същите партии в НС

0

Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от представително проучване на „Медиана“.,  От социологическата агенция отбелязват, че предишната криза беше продукт на конфронтацията между партиите и невъзможността им да постигнат минимален консенсус и да съставят правителство. В крайна сметка партиите постигнаха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро противоречие с волята и очакванията на мнозинството от избирателите, които заявяват – „Това не е наше правителство!“, посочват от агенцията.

В същото време отговорите на въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите са днес“, показват, че в парламента биха влезли същите партии, които и сега са в Народното събрание и в същата конфигурация. За ГЕРБ -СДС биха гласували 23,3%, за „Продължаваме промяната- Демократична България“ – 18%, за „Възраждане“ 15,4%, за ДПС 12,9%, за БСП – 9%, за „Има такъв народ“ -5,4%.

Проучването изследва и нагласите за въвеждането на еврото, агресията на Русия в Украйна и опасността от световна война. Повишената тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война, отчитат резултатите от изследването. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде въвлечена) се е увеличил с 16 % и вече това са близо половината от пълнолетното население – 47%.  65 процента от анкетираните смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна,  60% считат, че в този конфликт България не трябва да подкрепя нито Русия нито Украйна и трябва да бъде максимално неутрална , 19% са за подкрепа на Украйна; 9 % смятат, че трябва да подкрепяме Русия.

Изследването е проведено в периода – 18 – 24 юли 2023 г. с 976 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук