„Медика” кани на „Родителско кафе“

0
Детското здраве през зимата

Лечебни заведения „Медика” стартират инициативата „Родителско кафе“, по време на която специалисти от различни области ще консултират родителите по актуалните теми за детското здраве и развитие.

Първото от поредицата „Родителско кафе“ ще се състои от 16 часа на 17-ти ноември в конферентната зала на хотел „Дунав Плаза“. Събитието е организирано съвместно от УМБАЛ „Медика Русе“ и Лайънс Клуб Сексагинта Приста – Русе, а входът е безплатен.

Датата е избрана неслучайно, тъй като 17-ти ноември е Световният ден на недоносените бебета. Според статистиката в България всяка година над 6 хиляди бебета се раждат твърде рано. Затова и организаторите са избрали за тема на първата сбирката „Предизвикателството да си родител на недоносено дете“.

Водещ на дискусията ще бъде д-р Татяна Итова – специалист в отделение по Неонатология към УМБАЛ „Медика Русе“. Опитната лекарка има 23-годишен стаж в областта на педиатрията и неонатологията. За да се намали броят на преждевременните раждания е необходимо да се говори за проблемите, причините и следствията. Информираността на родилките по отношение на рисковите фактори трябва да се повиши. Целта на „Родителското кафе“, което ще се проведе на 17-ти ноември е и да покаже как, въпреки трудностите, проблемът може да бъде преодолян, как борбените мъничета не само оцеляват, но и израстват като здрави и щастливи деца.

Дамите от Лайънс Клуб Сексагинта Приста – Русе – част от Lions Сlub International – най-голямата световна клубна неправителствена организация в света, отдадена на служба на обществото и работеща за утвърждаване на обществено значими каузи и проекти, ще предоставят на всеки един родител информационен материал по темата.

Темите в начинанието „Родителско кафе“ ще са насочени към отглеждането и възпитанието на децата. В поредицата са заложени и лекции за ранното детско развитие, решаване на здравословни проблеми, методи за изграждане на имунитет и много други актуални въпроси.