„Медика“ съветва как да останем в добра форма по време на Горещниците

0

За трета поредна година МЕДИКА ще осъществи кампанията „С отговорност към горещините“, съобщават от лечебното заведение.

Кампанията се проведе от 12 до 18 юли 2024 г. в 6 области. С цел профилактика и опазване здравето на хората през летните дни кардиолози и съдови хирурзи на лечебните заведения ще консултират безплатно желаещите как да предпазят сърдечно-съдовата си система от опасните последствия на високите температури в дните, наречени според народната традиция „Горещници“. В изнесените пунктове по график в градовете Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово, на посетителите ще се измерва кръвното налягане. Минувачите ще получат безплатно и бутилка минерална вода, за да им се напомни колко е важно да се приемат достатъчно течности през лятото.

Кампанията стартира от Русе на 12 юли 2024 г, петък. От 10 до 13 часа мобилният пункт на Лечебни заведения МЕДИКА ще е на територията на централния площад на Кооперативния пазар.

Обичайно жегите понижават кръвното налягане, защото топлината разширява кръвоносните съдове, което води до забавяне на кръвообращението и хората започват да се чувстват отпаднали. На тези с ниско кръвно може да им се вие свят, а хипертониците, които пият медикаменти за намаляване на кръвното, може дори да колабират. Затова в горещите дни трябва да намалят дозата си, но под контрола на лекар специалист.

В помощ на инициативата „С отговорност към горещините“ са привлечени студенти от Русенския университет.

След Русе кампанията продължава в другите градове по следния график:

  • На 15.07.2024 г., понеделник, сутринта от 10 до 13 часа, гр. Попово,
  • пред сградата на Община Попово, а следобед от 16 до 19 часа, гр. Разград, на пл. „Независимост“, пред Общински културен център.
  • На 16.07.2024 г., вторник, сутринта от 10 до 13 часа, гр. Свищов, на пл. „Алеко“, а следобед от 16 до 19 часа, гр. Бяла, на пл. „Екзарх Йосиф“.
  • На 17.07.2024 г., сряда, сутринта от 10 до 13 часа, гр. Силистра, на пл. „Свобода“ , а следобед от 16 до 19 часа, гр. Тутракан, в парк „Христо Ботев“.
  • На 18.07.2024 г., четвъртък, сутринта от 10 до 13 часа, гр. Шумен, на пл. „Славянски“ 16, срещу бившия магазин „Детски свят“, а следобед от 16 до 19 часа, гр. Търговище, на пл. „Свобода“, с медийното партньорство на Радио Шумен.
агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук