“Медицинска сестра” и “Акушерка” – най-желаните специалности в РУ

Автор:
10 мар. , 2018   Video

Най-желани от кандидат-студентите в Русенския университет остават специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Това показват данните на висшето училище. През последните години интерес има още към “Предучилищна и начална училищна педагогика”.

От там отчитат, че кандидатите за висшите учебни заведения намаляват. От 50-тe специалности, предлагани от Русенския университет, интерес има и към инженерните специалности – “Машинно инженерство”, „Компютърни системи и технологии” и  „Технология и управление на транспорта”. По думите на ректора на университета проф. Христо Белоев, влечението към тези професии се е възродило през последните години.

„Откакто имаме прием, традиционно силен остава интересът в последните години към „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Кинезитерапия“. Това е вече за 6-а година. Таксите в Русенския университет са достатъчно ниски, спрямо таксите на други университети. Най-желаните специалности от студентите обаче  оказват влияние върху други, които не са толкова привлекателни за тях. Там попълването на бройките става трудно“, допълни проф. Белоев.

Според ръководството на университета, идеята за намаляване на семестриалните такси с цел привличане на кандидат-студенти е добра, но трудно би се реализирала.

„Всъщност, ние също подпомагаме и привличаме към тези специалности, но по друг начин. Чрез сключване на договори с различни фирми по време на тяхното обучение, изпращането им там по различни стажантски програми, практики и т.н.“, разясни доц. Юлиан Ангелов – ръководител на сектор „Нови студенти“.

Той допълни, че предприятията могат да задържат младежите със стипендии, договори и финансово стимулиране.

 Comments are closed.