Медицинските специалисти излизат на национален протест

0
88
Медицинските специалисти

Национален протест на медицинските специалисти ще се проведе днес в София. Очакванията са на площад „Независимост“ в столицата да се съберат около 7000 души. Те настояват за достойно заплащане на техния тежък труд. Организатори на протеста са КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Медицинските специалисти обаче са разединение, тъй като Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници, както и сестрите, които протестират от месец март и настояват за стартова заплата равна на две минимални и няма да го подкрепят.

Протестната акция има за цел да принуди властите да изпълнят обещанието си за заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор 2018 за сектор “Здравеопазване”.

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.