Менте-полицаи дебнат чужденци по бул. „България“

0
73
Менте-полицаи - стоп палка

Само през отминалите почивни дни са регистрирани два случая за посегателства над пътуващи в автомобили по бул. България в Русе чужденци.

При единия случай, в събота вечерта, потърпевши били семейство украинци, влезли в страната през Дунав мост с лек автомобил „Хонда“. Докато се движели по бул. България, били застигнати и спрени от кола с марка „Фолксваген Голф“. Голфът премигвал със светлини, а шофьорът подал сигнал със светеща палка, която украинците помислили за полицейска. Фолксвагенът спрял зад тях и от него излязъл цивилен мъж, който показал документ и обяснил, че е полицаи, който иска да извърши проверка на автомобила. После пожелал да види парите на семейството. 40-годишният се усъмнил в думите на мнимия служител, защото когато извадил портфейла си той се пресегнал и опитал да му вземе пари от него. Затова украинецът отново му казал да покаже документите си и да се легитимира. Тогава двамата започнали да се дърпат, при което част от парите паднали. Непознатият мъж се разкрещял и през прозореца на спрелия фолксваген се показал друг мъж, според украинеца с пистолет в ръка. После голфът потеглил и се изгубил в далечината, а потърпевшият е сигнализирал на 112.

Според даденото от потърпевшите описание на извършителите, мъжът който слязъл от колата бил на видима възраст 60-70 г., височина 160-170 см, с набито телосложение, с къса прошарена коса, с мургаво лице и голям нос. Другият изглеждал също на възраст 60-70 г., с правилни черти на лицето, с тънки устни, с диоптрични очила с метална рамка и верижка.

По подобен сценарий се развил и втория инцидент, станал около 15,30 часа вчера. По думите на потърпевшия молдовски гражданин, по булеварда с тяхната кола се е изравнил друг автомобил, светло син на цвят /но не могат да посочат марка, модел, нито регистрационен номер/, от който пътуващ на предната седалка мъж им показал лампа светеща в червено и синьо и им направил знак да спрат. Те спрели, отбивайки вдясно, тъй като предположили, че това са полицаи. От синия автомобил излязъл мъж на видима възраст около 60 години, висок около 160 см, с къса сива прошарена коса, пълно телосложение, продълговато лице и голям месест нос. Той приближил към колата и заговорил на английски, представяйки се за цивилен полицай, който трябва да им извърши проверка за вещи забранени за притежание “наркотици, оръжие и фалшива валута”. После поискал да покажат парите, които носят в себе си. 35-годишният извадил 1200 евро в банкноти от по 50 евро и ги предал. След като разгледал банкнотите, мнимият полицай ги върнал и обяснил, че проверката е приключила и могат да продължат. Няколко километра след това, когато преброили банкнотите са разбрали, че от тях липсват 400 евро. По пътя на излизане от Русе в посока гр. Велико Търново видели полицейски автомобил, спрели и съобщили за случилото се.

 

По двата случая са започнати разследвания.