Мерят кръвното па площада пред Съдебната палата

0

Русенци могат безплатно да измерят кръвното си налягане, както и да получат компетентен съвет, ако се установи някакво отклонение.

Това е част от националната здравна кампания „Май месец за мерене“, чийто организатор е Българската лига по хипертония. Инициативата се провежда за 18-а поредна година и е под наслов „Измерване, което спасява живот. Твоя“.

Утре, 3 юни, от 10 до 16 ч., пред Съдебната палата на желаещите ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт. Участниците ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

Кампанията се провежда през месеците май и юни в 16 града и 20 локации в страната и отбелязва Световния ден на хипертонията.

„Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Чрез кампанията Българската лига по хипертония ще участва в първия клиничен протокол на Световната лига по Хипертония за ранна детекция и превенция на предсърдно мъждене.

По официална информация сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%, като в България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Скрининговите проучвания по инициатива на   Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, свидетелстват за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук