По следите на потопените села в България

0

02Изложбата “Изгубени под водата”, която разказва забравени истории на потопени български села поради интензивния строеж на язовири в периода 1950 – 1986, ще гостува от 3 юни 2024 на Екомузей с аквариум към Регионалния исторически музей в Русе.

Инициативата “Изгубени под водата” на сестрите Ралица Каменова и Стела Бизева започва през 2020 година като инстаграм страница, а днес излиза във физическото пространство и идва да покаже по различен начин тези малко познати истории.

В периода от началото на 50-те до средата на 80-те години в НР България тече интензивен строеж на язовири. Не е тайна, че част от тях са изградени върху села, които са насилствено изселени. Това е съдбата на жителите на над 40 села в цялата страна. Подобно историческо събитие може да изглежда незначително като мащаб, но това е част от споделения разказ на поколения хора и оставя дълбок отпечатък върху живота им, който е бил безвъзвратно променен.

“Интересът към тази тема идва от нашият дядо Станко Каменов, който е роден в Живовци, едно от двете заличени села поради строежа на яз. Огоста. Историята за изселването и това, което е имало в селото – празниците, музиката, обичаите, разказите свързани с реката, както и за строежа на язовира, винаги са присъствали в нашето детство. Всъщност летните ваканции прекарахме в Монтана, където имахме възможност да се запознаем с всичко, което дядо ни е съхранил по темата.

След пенсионирането си, дядо Станко прекара много време в събиране на различни документи, вестници, посещава архиви в различни градове, разговаря с местни историци и писатели, с цел да се намерят най-подходящите начини да се  “увековечи миналото на Живовци”, както споменава в записките си.  В известен смисъл “Изгубени под водата” е някакъв вид продължение на неговия труд, през нов прочит. “ споделят Ралица и Стела, създателите на проекта.

“Изгубени под водата” е мултижанрова инсталация, състояща се от колажи върху текстил, специално композирана звукова картина, както и видео арт. Изложбата  представя съдбата на тези липсващи места и техните жители като се опира на архивни кадри, хроники, документални кадри, фотография и звук от терен, документи, статии от медии.

Изложбата може да бъде посетена до 14 юни.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук