Първи юни – Ден на детето. Честит празник деца!

0
празненствата за 1 юни

01На 1 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата. Той е учреден през 1949 г. с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света. На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

Богата програма със забавления и много приятни изненади за най-малките си жители е подготвила за Деня на детето Община Русе.

От 9 до 21 ч. в Доходното здание ще се проведе 17-ото издание на балетния фестивал с конкурсен характер „Танцуваща река“, организиран от Общинския младежки дом.

На площад „Свобода“ пред Съдебната палата от 10 ч. ще се състои колоездене за деца до 10-годишна възраст, като организаторите от DECATHLON са предвидили и томбола с награди.

Общинският детски център за култура и изкуство организира Общоградски детски празник „Пъстра въртележка“, който ще започне в 11 и ще продължи до 13 ч. на площада пред сградата на Община Русе. В концертната програма ще се включат Формация за модерен балет „Мираж“, Детска вокална група „Слънце“, Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“, Школата по салса „Ля росса“, Балетно студио „Арт денс класик“, „Клуб по спортни танци „Настроение“ и Група за модерен балет „Ритъм“ при ОбДЦКИ. Водещи на веселия детски празник ще бъдат Десислава Николова и Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче.

В същия час Държавният куклен театър ще подари на най-малките спектакъла „Маша и мечокът“, като входът за придружителите на децата е с билети.

Също от 11 ч. започва инициативата „Пластмаса за книжка“, организирана от Ротари Дунав Алианс, Ротари Русе, Интеракт Русе, международната неправителствена организация End Plastic Soup и Община Русе. Всеки желаещ може да донесе стара, счупена или ненужна пластмасова играчка и в замяна ще получи нова детска книжка. Събраните играчки ще бъдат рециклирани от екипа на организаторите, допринасяйки с инициативата за по-чиста околна среда. Събитието ще се състои на две локации – пред Съдебната палата и до Вазата в Парка на младежта.

На пл. „Княз Александър Батенберг“ от 11:30 до 18:30 ч. Сдружение „Мисия градеж“ и Общинската фондация „Град на свободния дух“ организират Фестивал на семействата на Русе под наслов „Мисия Мама, Татко и Аз“. В програмата са включени танцова работилница, „Игри на волята“, работилничка за куклен театър, рисуване на открито с художничката Неда Малчева и др. Пълната програма на фестивала може да видите тук.

Русенският исторически музей кани родители и техните деца на поредното издание на Детска нощ в музея. Началото е от 17:00 ч., като ателиетата ще се провеждат в сградата на РИМ-Русе и в Лапидариума. Всички събития от програмата можете да откриете тук.

От 18:00 ч. в Парка на младежта (до Розариума) ще има демонстрации по ушу техники за деца на клуба по ушу към Общинския младежки дом и спортен клуб „Калагия“.

Празникът на детето ще завърши на свечеряване в градинката на пл. „Княз Александър Батенберг“ с Ателие за рисуване със светлина под наслов “Аз и приказният ми герой“. То се организира от Център „АЛОС“ и в него деца до 18 години ще бъдат въвлечени в импровизации с атрактивната фотографска техника light-painting от 21 до 23 ч. Методът позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които организаторите ще рисуват в пространството и ще визуализират личните хрумвания на всеки желаещ.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук