Местна и държавна власт обсъдиха мерки за облекчаване ситуацията на Дунав мост

0

Две конкретни мерки, свързани със ситуацията на Дунав мост  бяха обсъдени по време на среща в Русе на зам.-министъра на транспорта и съобщенията Николай Найденов, кмета на Общината Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев. Участие в работната среща взеха още кметовете на Мартен, Николово и Сандрово, представители на отговорните институции и бизнеса.

Основна тема на дискусията бяха равномерното разпределение на тежкотоварния трафик чрез спиране на камионите на територията на няколко области във вътрешността на страната, за да не се стига до нови струпвания в Русе, както и обособяването на двупосочно движение в южното платно на пътя за Мартен и подреждане на всички камиони в двете ленти на северното.

„По проблема е създаден е междуведомствен съвет между трите министерства- МВР, МРРБ и МТС, в координация с двамата вицепремиери“, съобщи Николай Найденов. Той призова всички заинтересовани страни да се обединят около конкретни решения, за да могат те да бъдат приведени в действие.

„18 часа след въвеждането на мерките, булевардът все още е натоварен. Това доказва, че трябва да създадем ред, който да не е временен и да го следваме неотклонно“, заяви кметът Пенчо Милков и допълни, че е готов да се включи в работата на междуведомствения съвет и да представлява русенци в тежкия казус.

„Едва тогава можем да обособим зона до създаването на буферния паркинг, която събира не повече от 300 камиона, преди входа на Русе (в посока София). Всичко над тази бройка е неприемливо за русенци“, каза Пенчо Милков.

Представителите на индустриална зона „Тегра“ поставиха въпроса за облекчаване режима за преминаване на превозните средства през границата. От ТД „Митници“ – Русе и Гранична полиция обявиха, че с увеличения поток от туристи, спирането на черноморския транспорт заради войната и корабоплаването по Дунав, се работи на пълен капацитет.

Очаква се представителите на институциите да се съберат отново за окончателно мнение по варианта с отделянето на тировете в северното платно на пътя за Мартен.

Зам.-министър Найденов съобщи, че паралелно се работи и с румънската държава в лицето на премиера Сорин Гриндяну за облекчаване на трафика между двете страни.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук