Международна академия събра над 200 акушерки в Русе

0

Русе бе домакин на XI-та Международна Академия за акушерки. Събитието обедини над  двеста акушерки, лектори, студенти и преподаватели от цялата страна, както и от Румъния и Сърбия, които са се посветили се на грижата за женското здраве. В това издание, за първи път Академията стартира със студентска сесия. В нея взеха участие студенти от всички университети в България, които обучават акушерки. Подготвените презентации показаха усърдна  работа на студенти и преподаватели.

В грижата за женското здраве много е важен мултидисциплинарният екип, затова в подбора на лекторите освен акушерки, бяха и лекари с различни специалности – проф. д-р А. Щерев и проф. д-р Т. Тимева – специалисти по репродуктивно здраве, д-р Л. Йорданова и д-р Г. Аръшева – акушер-гинеколози, Д-р Л. Георгиева – неонатолог, Д-р Т. Матева – диетолог и ОПЛ, д-р П. Кашукеева – лекар в отделение „Съдова хирургия“, Цветелина Шопниколова- клиничен психолог, фармацевти, нутриционисти и др.

Презентациите на лекторите обхващаха теми свързани с  различни страни на женското здраве – бременност,  гинекологично и репродуктивно здраве, акушерски и неонатологични грижи,  хранене, двигателна активност. Обсъдиха се проблеми и възможности в организацията на акушерските грижи в България, в дискусиите бяха набелязани идеи за развитие, видимост и достъпност на акушерската грижа, защото обучена и компетентна акушерка е необходима на жената през целия ѝ живот, а не само в периода на бременност и раждане.

Академията се организира от Алианс на българските акушерки, а на местно ниво домакин бе Университетска болница „Канев“, в лицето на акушерките от отделение Акушерство и гинекология, които са активни членове на алианса.

АБА награди акушерките, дипломирали се с най-висок успех от Випуск 2023. Голяма част от тях споделиха, че вече се реализират в различни лечебни заведения в страната.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук