Център за върхови постижения отвори врати в Русенския университет

0

Център за върхови постижения е поредната добавка към поредицата иновации в сферата на образованието и високите технологии в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Центърът, който по същество представлява научноизследователски лабораторен комплекс, беше официално открит днес. Той се реализира по проект „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото и включва 5 лаборатории на площ от близо 300 кв.м. Стойността е проекта е близо 3 милиона лева, а изграждането на самата сграда и оборудването ѝ възлиза на над 2 милиона лева. Специализацията на новия център в Русе е в областта на 3D технологиите, виртуалната и добавена реалност и симулациите на реални процеси. От новата инфраструктура ще могат да се възползват и ученици. Центърът разполага и с принтери от най-високо поколение, както и с техника за заснимане на движенията с 16 камери и последващ анализ в 360 градусова перспектива. Подобна техника има само в Швейцария и Южна Корея. Принтерите позволяват да се изработват изделия за медицината и стоматологията.

Въвеждането в експлоатация на новата лабораторно-изследователска база и инфраструктура е гаранция за устойчивост и трансфер на ефективни технологии и решения към индустрията, бизнеса и администрацията.

По думите на ректора на университет акад. Христо Белоев, това позволява достигането на едно ново ниво на учените от университета и в една колаборация с фирми и партньори да се решават конкретни въпроси.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук