Милен Русков за втори път спечели „Елиас Канети“

0
Милен Русков

Милен Русков е новият носител на Националната литературна награда „Елиас Канети“.

Това стана ясно по време на тържествената церемония в зала „Европа“ на Доходно здание. Отличието му се връчва за романа му „Чамкория“. Наградата – статуетка, грамота и парична награда в размер на 5 000 лева му бяха връчени от заместник-кмета по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански. Награда за драматургична творба не бе присъдена.

Русков печели наградата за втори път, след като през 2013 г. бе отличен за романа „Възвишение“, който неотдавна бе филмиран.

Историята, разказана в „Чамкория“ е от 20-те години на ХХ-ти век, когато в България върви борба между две големи конспиративни военно-политически групировки – ВМРО, военния съюз и демократическия сговор от една страна, а от друга – единният фронт на комунисти, земеделци и анархисти.. Шофьор на такси, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Бай Слави, който води разказа на откровен софийски диалект, разкрива онези жестоки времена и сблъсъка между политическите групировки.

В рамките на церемонията русенската публика имаше изключителната възможност да се срещне и с известния български режисьор Станимир Трифонов, който представи своя документален филм „Елиас Канети – отговор на едно писмо“.

Националният литературен конкурс „Елиас Канети“ е учреден през 2005 година от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети“  в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети и се връчва на всеки две години, в навечерието на Деня на народните будители, на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят хуманистичните послания, характерни за патрона на наградата.

Номинирани за престижната титла тази година бяха Иван Станков с „Улици и кораби“, Ангел Игов с „Кротките“, Милен Русков с „Чамкория“, Здравка Евтимова с „Юлски разкази“, Момчил Николов с „Последната територия“, Димана Трънкова с „Празната пещера“ и Валери Стефанов с „Любовни истории от Вавилонската библиотека“.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили