Миниатюри, посветени на ЕС, представиха в Русенската библиотека

0
64
Миниатюрни графики

Миниатюрни графики, посветени на културното богатство на Европейския съюз са представени в експозицията „Европейски миниатюри“, която беше откритата днес в РБ „Любен Каравелов“ в Русе.

Тя включва множество миниатюрни графики на европейски художници, участвали във втория и третия международни конкурси за екслибрис, организирани от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ през 2006 и 2007 г. Акцент в темите на тези конкурси е членството на Република България в Европейския съюз.

„Еx Libris – Е/А book – Ruse 2006” или „От книгите на Европа”, показва европейския артистичен дух в книжовното богатство на Европа и България, като общият брой на участниците е 42-ма с 82 творби. Голямата награда на журито е получил Веселин Дамянов от България.

Участниците през 2007 г. в конкурса под надслов “2 be eu”са 32-ма, а броят на творбите им е 56. Големият приз е присъден на чешкия художник Павел Хлавати.

В експозицията участват представители на европейските школи за екслибрис от България, Нидерландия, Испания, Гърция, Унгария, Словакия, Полша, Чехия и още множество страни-членки на ЕС.

Екслибрисът е миниатюрна графика с приложен характер, която представлява гравиран или печатен знак, идентифициращ собственика на дадена книга. Латинският израз „еx libris”, който се превежда „из книгите на…” в смисъл „от библиотеката на…”, води началото си от приписката „hic liber mihi est”, поставяна на първата страница на средновековните ръкописи и книги, които са се ценели като истинско богатство.

Eкслибрисът отличава принадлежността на една книга към библиотеката на даден собственик. В него се преплитат текст и образ, усеща се оригиналността на концепцията, артистичността и майсторството на изпълнение. Това неминуемо го превръща в жанр, който изисква еднакво висока степен на покриване на естетически и технологически критерии – от сюжета, вица и образния каламбур до съвместяването му с орнамента, буквата, композирането в капризните формати и възможностите на тиража.

Екслибрисът е този съвременен посланик на отделните личности, който разнася културните идентичности, смесва ги, създава нови естетики и събира в един свят всички хора, които имат нужда от духовно общуване и взаимно познание.

Днес екслибрисът все повече се отдалечава от първоначалното си предназначение и от книжен знак на притежание той се превръща в изкуство и повод за колекциониране от страна на стотици хора по света.

Инициативата се реализира от Областна администрация Русе съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и е част от предвидените дейности за популяризиране на европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 г.

Изложбата се реализира и с подкрепата на Община Русе, като изложбата ще бъде достъпна до края на настоящия месец. Тя бе открита от директора на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова и експерта за връзки с обществеността в Областна администрация Русе Георги Георгиев. На практика това е последното събитие от предвидените дейности на територията на региона по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 г.