Министър Банов: Ремонтът на Операта ще започне максимално бързо

0
207

Началото на ремонта на покрива на Русенската опера, който изгоря вчера, ще бъде максимално бързо. Това каза пред журналисти в Русе министърът на културата Боил Банов.

По думите му, сградата е застрахована, предстои разследване, за да се установят причините за пожара и оценка на щетите.

„Началото на ремонта ще бъде максимално бързо, но има обществени поръчки“, допълни министърът. Той похвали пожарникарите, които са направили максималното, за да ограничат пораженията от огъня. „Благодарение на тях щетите са много по-малко, отколкото биха могли да бъдат. Съхранено е всичко останало – като костюми, инструменти“, каза министър Банов. Заместникът му Румен Димитров уточни, че ако застраховката не успее да покрие напълно щетите, ще помогне и Министерството на културата.

Русенската опера има къде да изнася своите спектакли и тя няма да затвори, каза директорът на операта Иван Кюркчиев. По думите му, през лятото спектаклите ще бъдат на открито, а за есента се обмислят различни варианти – зала „Филхармония“, евентуално и Доходното здание. Той благодари още веднъж на русенските пожарникари, които са реагирали много бързо и са се справили със сложната ситуация.

„Спасили са декорите, костюмите, музикалните инструменти. В гримьорните дори не е влязла вода. Тепърва ще се прави разследване. Сцената е опушена. Има вода в коридорите, но ще се почиства и ще се оправя“, каза Кюркчиев.