Министър Богданов: Бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси

0

Министър Богдан Богданов подчерта необходимостта от използване на всички възможни източници за плавен преход към нови енергийни ресурси.

Той обяви, че бизнесът трябва да работи в конкурентоспособна среда и държавата трябва да осигури подходяща законодателна рамка. Богданов отбеляза, че България има едно от най-енергоемките и въглеродно интензивни производства. За да стабилизираме бизнеса, трябва да преструктурираме производствата и да въведем нови енергийни ресурси.

В Плана за възстановяване и устойчивост има отделени 5,7 млрд. лева за декарбонизация и нисковъглеродна икономика. България трябва да ускори процеса на декарбонизация, за да запази предимството си като нетен износител на електроенергия. Страната трябва да разработи териториални планове за регионите до края на годината, за да избегне загуба на финансиране. Министърът отбеляза, че Фондът за солидарност не функционира правилно и България трябва да се включи активно в неговото структуриране.

По време на срещите с инвеститори, всички изтъкнали необходимостта от алтернативни източници на енергия. Включването в Европейския алианс за батерии е от ключово значение. България може да допринесе със своите капацитети в работата с европейските партньори и в областта на рециклирането на батерии и суровини.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук