Министерско: Крайното решение е децата в клас да не носят маски

0

От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, а учениците – 117. Заразените учители в детски градини са 14 до момента, учителите в училища – 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата – 20.

Това обяви по време на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, стана ясно още на брифинга.

Под карантина са 4043 ученици и 116 учители в училище, 539 деца в детски градини и 37 учители в тях.

Министър Ангелов  коментира и спорната тема за носенето на маски в училищата, като обясни, че са водени дълги разговори със специалисти, представители на родителите и децата. Крайното решение е децата в клас да не носят маски, защото се приемат за една единица, докато учителите, ако влизат само в един може да носят маски и шлемове, но може и да не носят.

Министърът подчерта, че е важно да се спазват мерките, да има изградени навици и да се спазва социална дистанция.  Той отново подчерта, че маските в училищните коридори са задължителни.

Ангелов нарече „несериозни“ твърденията, че маските намаляват количеството кислород на децата.

За периода 11-24 септември България е на 25-то място от 31 страни по заболеваемост и на 8-мо място по смъртност.

За периода 24-30 септември броят на заразените се е увеличил с 1550, докато увеличението на броя на излекуваните е 767. Общият брой на хоспитализираните е нараснал със 110, а на тези в интензивни отделения с 15” каза здравният министър.

На брифинга  бе отчетено, че в България се наблюдава тенденция за постепенно повишаване на броя на заразените. Така било вече и в Европа. 

В България са определени 8415 болнични легла за коронавирус, като 7307 са за пациенти без усложнения, останалите – за интензивно лечение. Запълнени са 10.5 на сто от леглата за пациенти без усложнения и 4 на сто от леглата за интензивно лечение.

„Ще има тенденция на повишаване на заболеваемостта, към този момент обаче, здравната система е готова“, посочи още министърът.

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили