Министерството на туризма ще подпише споразумение с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство

0

То ще засяга организирането на училищни състезания във всички 28 областни градове

Активната работа по разширяване на сътрудничеството между Министерството на туризма и професионалните гимназии по туризъм, с което да се подпомогне развитието на младите кадри в сектора, като им се даде поле за изява и се насърчат контактите им с работодателите, навлиза във финалния си етап на подготовка.

Днес министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе среща с членове на УС на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХБ). В разговорите се включиха председателят на Асоциацията Малинка Маринова, която е и директор на Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен; Нели Апостолова – директор на ПГ по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич; Любка Байлова – директор на ПГ по икономика и туризъм “Алеко Константинов” – Велинград и Радослав Стоянов – директор на ПГ по туризъм “Пенчо Семов” – Габрово.

На срещата бе договорено Министерството на туризма да подпомогне финансово осъществяването на 28 състезания във всички областни градове, на които да се даде поле за изява на младите хора от професионалните гимназии по туризъм, избрали тази сфера, както и да се насърчат контактите им с работодателите. Предвижда се освен бизнеса на срещите да бъдат поканени и популярни лица, които да се превърнат в своеобразни посланици и да вдъхновят младите бъдещи специалисти, от които секторът се нуждае, за да останат да работят в България след завършване на своето образование. В журито на състезанията ще се включат и представители на браншовите организации, като по този начин ще се подобри връзката между средното образование и сектора. Министерството на туризма ще се включи активно в популяризирането на тази кампания. “Стимулирайки провеждането на подобни инициативи, ние не просто подкрепяме младите хора, но популяризираме и издигаме престижа на професията и на дестинация България”, заяви министър Илин Димитров.

На срещата бяха обсъдени Списъкът на професиите за професионално образование и обучение и готвените промени в него във връзка със Закона за професионалното образование и Плана за възстановяване и устойчивост. С готвените промени ще се измени цялата документация на специализираните училища, държавният стандарт, Националният изпитен стандарт, учебните програми и планове. Обмислят се идеи да бъдат направени конкретни предложения за диференцирано финансиране на професионалните гимназии в сферата, както и за гъвкавост на стажовете и възможността учениците да могат да работят през лятото, което ще улесни началното им кариерно развитие и ще подпомогне сериозно бизнеса.

Обмисля се и възможността Министерството на туризма да стане медиатор в разговори между бизнеса и професионалните училища, на които да се обсъдят реалните нужди на работодателите и възможностите на специализираните учебни заведения да обезпечат с добре обучени кадри сектора.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук