Митрополит Наум: Русия няма право да затваря „Руската църква“

0

Русия няма право да затваря храма храма „Св. Николай Мирликийски“ в София, известен още като Руската църква.
Такава позиция изрази русенският митрополит Наум в профила си във фейсбук. Негово високопреосвещенство пояснява, че храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г., намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация.
Осветен е на 11 ноември 1914 г. от председателстващия Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий , като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала. Руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 г. по същите причини.
След 1917 г. храм „Св. Николай” е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква
През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия, а в него през следващите години са назначавани различни български свещенослужители-ефимерии, а заедно с тях са служили и руски духовници-белоемигранти, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.
Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква.
Отново по решение на Руската православна църква, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.
”През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен. Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него“, категоричен е владиката.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук