Русе и Гюргево единодушни: „Не“ на инсинератора!

0

Жителите на Русе и Гюргево са против изграждането на инсинератор за изгаряне на биологични отпадъци на определеното за това място – на по-малко от 500 м. от румънския град.

Това бе подчертано по време на среща на областният управител Данаил Ковачев и кмета на Община Гюргево Адриан Ангелеску. На срещата бяха обсъдени рисковете от евентуалното изграждане на съоръжението, което се предвижда да бъде в близост до населени места и всява напрежение сред жителите на двата региона. Според Ковачев единствената възможност за реализация на проекта е в случай, че се смени местоположението на обекта, така че да не застрашава здравето на хората в трансграничния регион.

„Категоричен съм, че с правомощията, които имам ще направя всичко възможно за разрешаване на казуса в полза на населението на Русе и Гюргево“, заяви областният управител.

От своя страна Ангелеску подчерта, че за момента няма изготвен анализ на въздействието на инсинератора върху здравето на хората и качеството на въздуха, въпреки че това е било едно от условията за издаване на разрешително от здравните институции в Гюргево. В Гюргево са разчитали на съществувалата доскоро забрана за изграждане на подобни производства близо до жилищни райони. Опасенията им са нараснали с падането ѝ и съветниците там са гласували тя да бъде възстановена, като са призовали за подкрепа депутатите и сенаторите.

Според румънски източници вече е било отказано на инвеститорите да строят в други райони на Румъния, а през март е било направено изменение на закона, което да позволи изграждането му именно в Гюргево – само на 300 м от жилищните квартали.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук