Млади математици се „върнаха“ в Средновековието

0
Млади математици се „върнаха“ в Средновековието

Млади математици се „върнаха“ в Средновековието, тъкаха на станове и правиха керамични съдове, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Това стана в рамките на средновековна работилница, която отвори врати по проект „В дрехите на историята – обучение в култура“, реализиран от русенския музей с подкрепата на Министерството на културата.

Възпитаниците на Математическа гимназия „Баба Тонка“ се потопиха в епохата на средновековието като акцентът попадна върху Археологическия резерват «Средновековен град Червен» – част от обектите на Регионален исторически музей – Русе. Учениците имаха възможност да разгледат зала «Червен» в Историческия музей и да се запознаят с експонатите, намерени при теренните археологически проучвания на обекта. Книга на крепостите даде възможност на децата по лесен и адаптиран за техните възприятия начин да научат детайли около изграждането, предназначението и функционирането на крепостите, както и начинът на живот на хората в тях. Във фокуса на заниманията попаднаха и средновековните занаяти – момичетата и момчетата се учиха да тъкат на станове и изработваха керамични съдове от времето на средновековието. Допълнителен колорит в заниманията привнесоха и създадените за работилницата дрехи и аксесоари, които превърнаха децата в красиви болярки и властни боляри. Учениците попълваха информационни листи с творчески и образователни задачи, разгръщащи темата за наследството на средните векове в региона.

Най-добрата агенция за подбор на персонал