Мобилни бюра по труда тръгват из страната

0
202

30 мобилни бюра по труда тръгват от днес из страната, съобщават от Агенцията  по заетостта. С това се възобновява предоставянето на услуги чрез мобилни бюра по труда за улеснение на регистрираните безработни в отдалечените населени места, което беше прекратено заради коронавируса. Мобилните бюра по труда ще предоставят услугите си по график, след съгласуване с местното общинско ръководство.

От Агенцията по заетостта припомнят, че въпреки, че започва поетапно възстановяване на временно преустановени форми на обслужване, остава в сила забраната за обслужване на граждани, които не са спазили задължителния 14-дневен карантинен период след завръщане от страни, за които не е отменено това изискване, както и на такива, които не разполагат с лични предпазни средства.

Безработните, които сключват трудов договор за сезонна селскостопанска работа, е нужно да уведомят Бюрото по труда, независимо дали трудовият им договор е за 8, 6 или 4 часа, за няколко дни или за няколко месеца. По този начин те ще осигурят запазването на правата си, включително на месечни социални помощи, припомниха още от Агенцията.