МОН: Деца от Украйна могат да се запишат на училище

0

Деца от Украйна могат да се запишат на училище или детска градина у нас, съобщи образователното министерство. Вече има няколко такива случая – в Бургас са разпределени осем, три сестри ще учат в Пловдив, да ходи на училище в Плевен е поискало 16-годишно момче.

Заявленията се приемат от управленията (РУО) на образованието по места. От МОН разясняват, че децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети без да преминават през процедурите за бежански статут, задължителни за хора само с украински паспорти. Нужните документи са качени в сайта на МОН и във фейсбук страницата им. В тях трябва да се посочат майчиният език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на Министерството на образованието и науката 0800 16 111.

„Във всяко РУО има обучени експерти, които имат опит с приема и обучението на деца, търсещи или получили международна закрила. Механизъм за прием на деца-бежанци в българската образователна система съществува от 2015 г. Създаден е във връзка с бежанците от войната в Сирия“, казват от МОН.

Най-добрата агенция за подбор на персонал