МОН обмисля учебната година да започва на 5-7 септември

0
Снимка: Unsplash

Министерството на образованието обмисля промяна в графика на учебната година, съобщи пред БНТ министърът Николай Денков. Идеята е занятията за малките ученици да започват по-рано – в периода 5-7 септември. Добавеното време от десетина дни пък да се използва за по-дълги ваканции през учебната година. Към момента идеята е на етап обсъждане и не се знае кога би могло да се стигне до реализацията й.

До 20 март е възможно да се спре тестването на ученици, каза още министърът. По думите вълната все още не е отминала и затова се налага ежеседмичните изследвания засега да се запазят.

МОН конкретизира идеята за обединение на ВУЗ-ове

„Преди началото на вълната имахме около 1000 заболели ученици на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а сега са около 2000. Това означава, че вълната още не е отминала съвсем“, каза Денков.

Друга предлагана от ведомството мярка – обединение на университетите – също още се обсъжда. Идеята предизвиква разнопосочни реакции, призна Денков. Някои от ректорите са против, но други по-скоро я одобряват.

Според Денков ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков е подкрепил идеята като дори е изчислил, че ако Алма Матер се слее с друго голямо висше училище у нас, може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света. Министърът смята, че България е закъсняла с 10-15 години за въвеждането на тази практика, която се прилага в Европа.

Най-добрата агенция за подбор на персонал